1 Eylül 2020 günü Covid19 pandemi önlemleri nedeniyle kısıtlı bir katılım ile Samsun Anıt Parkta ulu önder Atatürk'ün çelenk sunumu ile yeni adli yıl açılışı gerçekleştirildi.
Adli açılışına, Baromuzu temsilen, Samsun Barosu Başkanı Av.Pınar GÜRSEL YILDIRAN, Başkan Yardımcısı Av.Nurten ÇETİNKAYA ve Yönetim Kurulu Üyesi Av.İffet GÜNEN katıldı.
Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar GÜRSEL YILDIRAN'ın yeni adli yıl ile ilgili açıklaması;
Değerli meslektaşlarım ,
Hepinizi Samsun Barosu Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygı ile selamlıyor , aramızdan ayrılan edebiyete intikal eden meslektaşlarımızı , yargı mensuplarımızı saygı ve rahmet ile ve Cumhuriyeti kurarak bizlere emanet eden Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını , ve tüm şehitlerimizi en derin şükran ve minnet duygularımla anıyorum .
Bundan tam bir yıl önce , 2019 Adli Yıl açılış töreninde < önceki adli yıl açılışlarında dile getirdiğimiz sorunların büyük ölçüde halen gündemimizde olduğunu , her yıl mevcudumuzun nerede ise dörtte birine yakın sayıda stajyer kabul ettiğimizi ve stajyer avukatlarımızın eğitiminde istediğimiz yerde olmadığımızı , staj bitiminde genç meslektaşlarımız çalışma hayatına atılırken büyük problemler yaşadığını , meslektaşlarımızın mesleğin onuruna ve sarfedilen emeğin büyüklüğüne yakışır gelir elde edemediğini , hukuk fakültelerinin sayısı ve fakültelerin öğrenci kontenjanlarının ülkemizin gerçekleri ve ihtiyaçları ile bağdaşmadığını> dile getirmiş idim. Tam bir yıl sonra bugun maalesef üzülerek görüyoruz ki , sorunlarımızın çözümünde somut adımlar atılmadığı gibi , mücadele etmek zorunda kaldığımız ve halen mücadele gerektiren yeni cepheler açılmış durumda.
150.000.00 den fazla avukatın ekonomik ve mesleki diğer sorunlarına çözüm için bir araya gelmesi gereken Meclisimiz maalesef , Barolara rağmen , istisnasız tüm baroların itirazlarına rağmen , üstelik pandemi süreci içinde ve büyük bir acele ile <Çoklu Baro> olarak bilenen yasa teklifi için toplandı. İsterdik ki , bu çaba , bu ülkenin hak savunucularının yıllardır süregelen sorunlarının çözümü için gösterilse idi. Biz tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmenin gönül rahatlığı içerisindeyiz. Bir ilde birden fazla baro kurulmasının ve TBB seçimlerinde getirilen temsil sisteminin mesleğimizde yaratacağı tahribatı ve yine demokratik kazanımlarda yaratacağı tahribatı yetkili merciler nezdinde ve her platformda somut dayanakları ile birlikte anlattık , mücadele verdik. Tüm mücadelemize rağmen , teklif yasalaşarak uygulamaya geçti.
Bir önceki Adli Yıl açılışından bu yana ekonomik sorunlarımız artarak devam etti. Ülkenin ihtiyacını yansıtmayacak sayıda hukuk fakülteleri açılmaya devam etti. Her bir hukuk fakültesine düşen profesör , doçent düzeyindeki öğretim üye sayısı , olması gereken sayının çok altında kalmaya ve bu hali ile de hukuk fakültelerimiz uluslararası alanda rekabet gösterebilecek hukukçu yetiştirme yeterliliğinden uzak kalmaya devam etti. Yıllardır talep ettiğimiz Avukatlık Sınavı halen uygulamaya geçirilmedi.
Gündemimiz ve kaygımız sadece mesleğimizin ekonomik ve sosyal sorunları olmadı. Biz avukatlar her zaman vatandaşın sesi olduğumuz bilinci ile görevimizi icra ettik. Şiddete uğrayan kadının , ihmal ve istismar edilen çocuğun , emeği gasbedilen işçinin , hakkı teslim edilmeyen vatandaşın , kısacası tüm yurttaşların , özgürlüğün , adaletin sesi olmayı görev adlettik. Yaşama dair en temel haklardan biri olan adil yargılanma hakkı ihlalleri artık bu ülkenin sorunu olmasın , yargılandığı suçun niteliğine bakılmaksızın herkes istisnasız bir şekilde adil yargılanmaya dair evrensel hukuk kuralları çerçevesinde yargılansın ve kendini savunabilsin istedik ve bu yolda emek verdik.
Biz avukatlar ve meslek örgütümüz olan Barolar , toplumun adalete ilişkin beklentilerinin sağlanması , toplumda adalete olan güvenin en üst düzeyde tesis edilmesi noktasında üzerimize düşen büyük sorumluğun farkındayız. Biz biliyoruz ki , bir ülkede adale güven tesis edilmiş ise , o ülkede geleceğe güven vardır.Ülkemizin geleceği çocuklarımıza , gençlerimize umut olmaya , tüm vatandaşlar için düşünce ve ifade özgürlüğünün teminatı olmaya devam edeceğiz. Şiddetin ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünün karşısındaki her türlü düşüncenin korunduğu , yargının her türlü şüpheden uzak bir şekilde bağımsız olduğuna dair inancın en yüksek noktaya geldiği , özelde kadına ve çocuğa ve genel olarak tüm canlılara şiddetin gündem olmaktan artık çoktan çıkmış olduğu yarınları birlikte tesis edeceğiz. Büyük Önder Atatürkün milli mücadeleyi başlattığı Samsun’da 1923 yılında kurulan Baromuz ve Samsun Barosu avukatları bu görevde şüphesiz başarılı olacaklar.
Sözlerimi Ulu Önder Atatürk’ün
Saygılarımla
Av.Pınar Gürsel Yıldıran
Samsun Baro Başkanı