10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 11.12.2013 | Okunma Sayısı: 1866

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

BASIN AÇIKLAMASI

 

Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 65. yıldönümünü kutlamaktayız. 

Tüm dünyada yüzyıllarca süren mücadeleler neticesinde 10 Aralık 1948 tarihinde gerçek manada insan haklarını korumaya yönelik ilk yazılı metin olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm dünya insanlarının doğuştan ve eşit biçimde sahip olduğu hakları belgelemesi ve bütün dünyanın kabulüne sunması bakımından insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir belgedir.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1950 yılında tüm insanlık açısından bu denli önemli bir metnin kabul ediliş tarihi olan 10 Aralık gününü tüm uygar ülkelerde Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.
 
Tüm uygar ülkelerde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’nde de 10 Aralık günü İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
 
Dünya ölçeğinde yaşanan her olayda ve her geçen yılda insan haklarının önemi ve korunmasının uluslararası ortamda tüm devletlerce sağlanmasının zarureti daha fazla hissedilmektedir.
 
Tüm uygar ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de insan haklarının korunması ve ihlallerin önlenmesi için yüksek bir bilinç oluşmakta ve bu konuda devamlı olarak yasal düzenlemeler yapılmaktadır.
 
Bu yasal düzenlemeler doğrultusunda özellikle adil yargılanma hakkının sağlanması, yargılamanın hızlandırılması, bu sebeplerle oluşan hak ihlallerinin önlenebilmesi için çalışmalar sonuçlar vermektedir.
 
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açılarak hak ihlallerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gerek olmaksızın iç hukuk yolları ile çözümü konusunda önemli adımlar atılmış olup, son olaylarda da gördüğümüz üzere bu düzenlemelerin faydalı neticeleri alınmaya başlanmıştır.
 
Temennimiz hak ihlallerinin son bulması, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi korumasına gerek kalmaksızın, gerekli yasal düzenlemeler daha süratle ve etkili biçimde yapılarak yerel mahkemelerce bu hususların çözüme kavuşturulması yönündedir.
 
Samsun Barosu olarak gerek şehrimizde gerekse de ülkemizde insan haklarının korunması ve hak ihlallerinin son bulması hususunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olduğumuzu ve bu konuda görevimizi yerine getirme gayreti içerisinde olduğumuz belirtmek isterim.
 
Samsun Barosu adına herkesin temel hak ve özgürlüklerine, mücadele etmek zorunda kalmaksızın sahip olduğu, hak ihlallerinin gündemde olmadığı, çağdaş, hukukun üstünlüğünün ve adil yargılanma şartlarının üst düzeyde olduğu, insana sırf insan olduğu için değer veren insanlarla dolu bir Dünya dileğiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.10.12.2013
 
Samsun Barosu
İnsan Hakları Komisyonu Başkanı
Av.Serkan DÖNÜM
19.09.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.