15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 15.03.2013 | Okunma Sayısı: 4617

 

         Evrensel tüketici hakları ilk olarak A.B.D. Başkanlarından John  F. KENNEDY’nin 15 MART 1962 tarihinde Temsilciler Meclisinde yapmış olduğu “hepimiz tüketiciyiz…” diye başlayan ve tüketici haklarını açıklayarak devam ettiği konuşmasının anısına her yıl 15 MART günü “DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

       

         1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda “Uluslararası Tüketici Birlikleri Örgütü”nün   önerisi ve oy birliği ile kabul edilen, “TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ” ilan edilmiş ve bu konuşmanın yapıldığı “15 MART” tarihi “DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ” olarak kabul edilmiştir. Türkiye’nin de imza atmış olduğu ve Tüketicilerin Uluslararası Anayasası niteliğindeki evrensel kabul görmüş tüketici hakları şunlardır.

     

 
          1.Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı

2.      Sağlık ve Güvenlik Hakkı

3.      Bilgi Edinme Hakkı

4.      Örgütlenme, Sesini Duyurma ve Temsil Edilme Hakkı

5.      Eğitilme Hakkı

6.      Seçme Hakkı

7.      Tazmin Edilme Hakkı

8.      Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı

9.      Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı

         

 
         Ülkemizde de 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Tüketici Hakları Günü, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve piyasalardaki tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsattır.

           

         “Evrensel insan haklarından olan Tüketici Hakları”, Anayasamızın 172nci maddesinde yer alan “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü ve 4822 Sayılı Kanun İle Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki Kanun ve bu kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile devlet güvencesi altına alınmıştır.

           

         Hızla gelişen teknolojik imkanlar, değişen tüketici tercihleri, artan tüketim harcamaları ve bireysel kredi kullanımının yaygınlaşması,alıcılarla satıcıları daha sık karşı karşıya getirmekte ve çözümlenemeyen tüketici sorunlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüketiciler haklarını belirli limitler dahilinde “Tüketici Hakem Heyetleri”ne başvurarak, limiti aşan durumlarda ise “Tüketici Mahkemeleri”nde aramaktadırlar.

           

         Son yıllarda tüketicilerin Bankalarla ilgili şikayetleri hakem heyeti veya mahkeme başvurularında en üst sırada yer almaktadır. Bankalarca tüketicilerle hiçbir şekilde müzakere edilmeden oluşturulmuş, tüketicilerin içeriğine etki edemedikleri tek taraflı standart sözleşme hükümleri,4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkında Kanun'un 6. maddesinde düzenlenmiş ve haksız şart olarak nitelendirilmiştir.
 
 
         Yargıtay Kararlarında da  tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi  külfete sokan sözleşme hükümlerinin tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırılmaması gerekçe gösterilerek  ''Dosya Masrafı,Komisyon ve Kredi Kartı aidatı v.s masraflar''  alınacağına dair hükümlerin  yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmektedir.4077 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik  hükümleri diğer tüketici sorunlarına ilişkin olarak da tüketiciler lehine hükümler içermekte olup,tüketicilerimiz karşılaştıkları sorunlarda hukuki çözüm yollarına başvurarak haklarını aramalıdırlar.
 
 
         Buradan tüm tüketicilerimizin Dünya Tüketiciler Gününü kutluyor ve sorunsuz alış-verişler diliyorum.
 
 
         17 Mart 2013 Pazar günü Samsun Barosu Tüketici Hakları Komisyonu olarak Samsunlu tüketicileri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla Saat 10:00-22:00 saatleri arasında Yeşilyurt Alış Veriş Merkezinde stand açacağız.Baro Başkanımız Av.Necat ANIL da orada bizimle olacak.Bu arada Yeşilyurt Alışveriş Merkezi yetkililerine etkinliğimize vermiş oldukları destek ve katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.Tüm halkımızı Yeşilyurt Alışveriş Merkezine bekliyoruz. 

                                                                                                   SAMSUN BAROSU

                                                                   TÜKETİCİ HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI 

                                                                 Av. Belma GÜLEY MURATOĞLU

19.09.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.