2013 - 2014 ADLİ YIL BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 2.09.2013 | Okunma Sayısı: 2806
 

 

Sayı: 2013/413

 

2013-2014 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI

 

 

Sayın Valim, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Başsavcım, Sayın Adalet Komisyonu Başkanım, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanım, Sayın Rektörlerim, Protokolün değerli üyeleri, Değerli hakim, savcı ve avukat meslektaşlarım, yargı çalışanlarımız, Basınımızın kıymetli mensupları, hepinizi saygı ile selamlıyorum.

 

Yeni bir yargı yılı açılışında birkez daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

 

Her adli yıl açılışında, Ülkemizin adalet sisteminde kendi gözlemlerimize göre eksik bulduğumuz yerleri, hatalı uygulamaları eleştirdiğimizi sizlerin de en az bizim kadar iyi bildiğinizden eminim. Bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi ülkemizin adalet sisteminde pek çok sıkıntının mevcut olduğu görülmektedir.

 

Bu sizlerin huzurunda yaptığım 5.’nci adli yıl açılış konuşmasıdır. Geçmişten bugüne yaptığımız konuşma metinlerine baktığımızda bu kürsüden Samsun Barosu olarak dile getirdiğimiz konulardan bazılarının süratle çözüme kavuştuğunu, bazı konularda ilerleme sağlandığını, bazı konuların ise halen çözüm beklemekte olduğunu gözlemlemekteyiz.

 

Üzülerek ifade etmeliyim ki, büyük bir heyecan ile toplumsal beklenti haline gelen Yeni Anayasa yapımı süreci son derece yavaş ilerlemiş ve sonuca ulaştırılamamıştır. Kaldı ki bundan sonraki süreçte ise yerel seçimlerin ve ardından milletvekilli seçimlerinin yapılacak olması ve Türkiye gündeminin seçime endekslenmesi, bu fırsatın kaçmasına sebebiyet verecektir. Bu bakımdan meclis çatısı altındaki tüm partilerin, ortak bir usul belirlemesi ve yapılan çalışmaların bir an önce neticelendirilmesini arzu etmekteyiz.

 

Öteden beri barolar olarak avukatlığın anayasada yargı bölümünde yer almasının gerekli olduğunu belirtmekteydik. Çünkü, sav, savunma ve yargının eşitliği ilkesi ancak bu şekilde sağlanabilirdi. Öğrendiğimize göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda uzlaşmayla geçen bölüm ve maddelerde avukatlığın Anayasada yargı bölümüne konulmuş olmasını son derece olumlu bulup, şükranla karşılıyoruz.

 

Uygulamaya alınması kuvvetle muhtemel Yabancı Hukuk Büroları konusunun ülkemize ve avukatlarımıza zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesini beklemekteyiz.

 

Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisi “adil yargılanma hakkı”dır. Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı yargıçların, insan haklarına saygılı, sanığın aleyhine olduğu kadar lehine olan delilleri de toplamak suretiyle gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili ve sorumlu savcıların ve yine bilgili, sorumlu, cesur ve bağımsız avukatların varlığına bağlıdır.

 

Yargı erkinin kurucu unsurlarının temsilcileri ve uygulayıcıları olan yargıçların, savcıların ve avukatların nitelikli, donanımlı, bilgili ve sorumlu olmaları, hiç kuşku yok ki aldıkları hukuk eğitiminin yeterli, düzeyli, kaliteli olmasına bağlıdır. Ülkemizde hukuk öğretim ve eğitiminin yapıldığı hukuk fakültelerinin ve mezunlarının günümüzdeki durumuna ve standartlarına bakıldığında bu konuda ciddi ve hatta radikal bir reforma gereksinim olduğu açıktır. Hukuk fakültelerinin sayıları yerine kalite ve standartlarının artırılması daha önemlidir. Her hukuk fakültesini bitiren potansiyel olarak avukat olamamalı, en azından staj öncesi ve sonrasında bir yeterlilik sınavına tabi tutulmalıdır. Bu, mesleğin kalitesi, adaletin tecellisi ve adil yargılama noktasında son derece önemlidir. Biz barolar olarak mesleğe kabulde sınavın mutlaka yapılması gerektiğini savunmaktayız.

 

Değerli meslektaşlarım,

 

Yeni adliye kompleksinde son aşamaya gelinmiş bulunmaktadır. Ana ulaşım aksı üzerinde, kolay erişilebilir, şehir merkezinde fakat aynı zamanda şehir trafiğini ve şehrin görüntüsünü bozmayan bu kompleks, İl içinden ve dışından geleceklere önemli bir hizmet verecektir. Bu komplekste fiziki ortamın en iyi şekilde hazırlanması için başta Cumhuriyet Başsavcımızın ve Adalet Komisyonu Başkanımızın gayretle çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Adliye kompleksinde baromuza ve avukatların kullanımına tahsis edilen yerler sebebiyle gösterdikleri çaba için de huzurlarınızda kendilerini bir kez daha kutluyorum. Zaman zaman birlikte gezdiğimiz bu kompleks, sadece yargılamaların yapıldığı alanlardan değil, pek çok sosyal alan ve konferans salonlarından oluşmaktadır. Gerek adliyenin gerek baronun ve gerekse de şehrimizin önemli etkinliklerinin alanı olacak olması bizleri şimdiden heyecanlandırmaktadır.

 

Kıymetli misafirler,

 

         Savunmaya ilişkin bazı hususlara da değinmek istiyorum. Yargıdaki yükün azaltılması adına Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk uygulamaya geçmiş bulunmaktadır. Bu uygulamayla ilgili olarak ülkemizin birçok üniversitesi ve bu arada Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi’nde eğitim programı düzenlenmiştir. Birçok arkadaşımız bu programda sınava girme hakkı sağlayan sertifikayı almıştır. Ayrıca yine geçen hafta içi Samsun Barosu-Türkiye Barolar Birliği işbirliği ile 7 gün toplam 60 saatten oluşan eğitim programına 25 meslektaşımız katılmıştır. Bu konuda Baroların ve avukatların donanımlı hale gelmesini oldukça önemsiyoruz. Ancak yapılacak bu uygulamanın cazip hale getirilmesi, yargı mensuplarının bütün olarak bu konuda duyarlı olması, ve avukatlar için angarya olarak algılanmaması için harcanacak emek ve mesaiye eşdeğer ücret tarifesi belirlenmesi çok önem arz etmektedir.

 

Hemen hemen her adli yılda dile getirdiğimiz CMK’daki ücretlerin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki düzeye getirilmesi, yolluk konusunun gece ve gündüz bir standart ücrete bağlanmaması üzüntü vericidir.

 

         Yine Uzlaştırma görevlerinde de belirlenen ücretler oldukça düşük düzeydedir.

 

Bu görevleri üstlenerek, hakkını vererek, fedakarca görev yapan meslektaşlarımı sizlerin huzurunda bir kez daha kutluyorum. Elbette alınan ücrete bakılmaksızın adaletin tecellisine katkı vermek, savunmanın tarih boyunca en mühim görevi olmuş ve olmaya da devam edecektir.

 

Değerli yargı mensupları,

 

Değişen ve gitgide acımazsızlaşan bir seyirle ilerleyen dünya gündemi, tüm insanlık alemini tedirgin eden boyuta doğru sürüklenmektedir. Bu süreçte, ülkemiz de komşu ülkelerdeki iç karışıklıklardan etkilenmekte ve yaşananları kaygıyla izlemektedir. Kaos ve kargaşa ortamı hiç kimseye fayda getirmez. Bu nedenle bizim de millet olarak uyanık ve akl-ı selim davranma zorunluluğumuz bulunmaktadır.

 

Bugün Mısır, Suriye ve Irak’ta şiddet kullanımı sonucu hiçbir suçu olmayan masum çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik ölümler tarihin sayfalarına asla affedilemeyecek birer insanlık suçu olarak geçecektir. Özellikle Suriye’de kimyasal silah kullanarak gerçekleştiren menfur eylemleri, insanlık yüzyıllar sonra bile lanetleyecektir. Her geçen gün bölgemizde gerçekleşen bu ölümler endişe vericidir. Bu eylemleri gerçekleştirenlerin uluslar arası hukuk kurallarına göre yakalanması ve yargılanarak en ağır şekilde cezalandırılması dahi vicdanlarımızı rahatlatmaya yetmeyecektir. Bu insanlık dramını ve dünyadaki diğer insan haklarını ihlal eden insanlık dışı muameleleri ve bunları yapanları lanetle kınıyoruz. Tüm dünyada huzurun ve barışın hakim olmasını tüm kalbimizle diliyoruz.

 

Sözlerime son vermeden önce;

 

Adaletin tecellisi için hizmet vermiş ve ebediyete uğurladığımız, yitirdiğimiz meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Türk yargısına yaptıkları katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

 

         Baromuzun eğitim çalışmalarında, düzenlediğimiz panel ve konferanslarda her zaman yanımızda bulunan, şu anda bulunduğumuz binada konferans salonu ve imkanlarını esirgemeyen, bize açan bölge idare mahkemesi başkanı başta olmak üzere diğer idari hakimlere Samsun Barosu adına şükranlarımı sunuyorum.

 

         Diğer taraftan baromuzun her yaptığı etkinliğe bizzat katılan, yardımlarını hiç esirgemeyen, bizimle beraber olan başta Sayın Valimiz olmak üzere Garnizon Komutanlığı’na, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’na, İlçe kaymakam ve belediye başkanlıklarına ve Samsun’un tüm kurum ve kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum.

 

Yeni Adli yılınızı kutluyor, Adli yılın adliyemize, baromuza, tüm adalet camiasına, ülkemize ve dünyaya adalet, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum. 02.09.2013

Av. Necat ANIL

          Samsun Barosu Başkanı

  
27.12.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.