5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
Tarih: 5.04.2014 | Okunma Sayısı: 3151

Değerli meslektaşlarım, kıymetli basın mensupları, yine bir 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Şahsım ve yönetim kurulu adına tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Haftasını ve Avukatlar gününü kutluyor, tüm meslektaşlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Bu vesileyle mesleğimize yıllarca hizmet etmiş fakat bugün aramızda bulunamayıp, ahirete intikal eden çok değerli meslek büyüklerimizi de saygıyla ve rahmetle anıyorum.

1136 sayılı Avukatlık Kanunun 1.maddesine göre “ Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” şeklinde düzenlenmiştir. Avukatlar, hukuk devletinin ve yargının vazgeçilmez unsurları, olmazsa olmazlarıdır. Yani bir mahkeme kararı ne denli mükemmel olursa olsun içinde savunma yok ise adil olamaz.
 
Hepimizin temel bir gayesi var; Hakimiyle, Savcısıyla, Avukatıyla, tüm Adliye personeli ile sağlıklı ve başarılı bir yargı hizmetini sunabilmek. Her geçen gün bir önceki günden daha iyi olmak zorundayız. Bunun için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Karamsarlık, ümitsizlik, bazen felaket çığırtkanlığı belki dünyanın en kolay işidir, ancak zorluklar içinde umudumuzu koruyarak yapıcı tutum ve davranışlarımızla, doğru iletişim yöntemleriyle sorunları çözmeye çalışmak, mesleğimiz ve temsil ettiğimiz kurumlarımız açısından daha doğru ve yakışır bir yoldur.
 
Ülkemizde demokrasinin, özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün en yoğun tartışıldığı çok önemli günlerden geçmekteyiz. Kısa bir süre önce Yerel Seçimler için sandık başına giden seçmenleri bu defa Cumhurbaşkanı seçimleri ve milletvekilliği seçimleri gündemi beklemektedir. Milletin iradesinin en önemli göstergesi olan seçim sonuçlarının gerek tüm siyasi partiler gerek tüm vatandaşlar tarafından gerekli olgunluk içinde karşılanması en büyük gurumuzdur. Dünyada ülkemiz gibi bu denli seçimi ve demokrasiyi içine sindirmiş, en azından bu arzuda olan topluluklar azdır. Bu da büyük Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyettin eseridir.
 
Seçim sonuçları ile ilgili itirazların Mahkemeler tarafından en şeffaf şekilde değerlendirilmesi ve biran önce titiz şekilde incelenerek neticelendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ülke seçim krizinden biran önce uzaklaşmalıdır. Seçim sonuçları iyi analiz edilmeli, herkes sorumluluklarının gereklerini yerine getirmelidir. Ülkemizin arzu ettiğimiz en üst seviyede demokrasi standardına kavuşması sağlanmalıdır.
 
Yine özgürlükler konusunda ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması, Avrupa Birliği ülkeleri standartları seviyesine gelmesi için hepimize mühim görevler düşmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi “İfade Özgürlüğü” nü düzenlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 13.14. ve 15. maddelerinde temel hak ve özgürlükler bir takım ilkelere ve kurallara bağlanmıştır. Kişinin özgürlüğü başkalarının hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği noktada sonlanır. Sanal ortamda da ifade özgürlüğü sonsuz değildir. Ancak; özgürlüklerin genel bir ifade ile sınırlandırılması asla kabul edilemez. Dolayısıyla başkasına zarar verecek her türlü özgürlük,  evrensel özgürlük ilkelerinin ihlali demektir. Özgürlük ve hak ihlallerinde bilinmelidir ki;
 
Diğer yandan, mahkemelerce kişilerin hak ve hürriyetlerinin korunması hususunda verilecek kararların uygulanmaması hukuken kabul edilemez.“HAKKINI ARARKEN YALNIZ DEĞİLSİN. AVUKAT HEP YANINIZDA VE SAMSUN BAROSU OLARAK DA YANINIZDAYIZ. “
 
Hukukun üstünlüğünün mutlak olması gerektiği ve hukukun herkese bir gün lazım olabileceği asla unutulmamalıdır. Hukukun üstünlüğünün ise, ancak olağan mahkemelerle ve tabi yargıçlarla gerçekleşebileceği açıktır. Ve bu hukukun üstünlüğünün olmazsa olmazının savunma, dolayısıyla avukat olduğu, yargının yargı kararın da adil olması için kaçınılmazdır. Bu yüzden HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKATdiyoruz.
 
Mesleğin devam etmekte olan birkaç sorununa da burada değinmek istiyorum. Zorunlu mağdur ve müdafi vekilliğinde hala avukatlık asgari ücret düzeyine ulaşılamaması, bu ücret üzerinden KDV ve Stopaj alınması, yolluk ödemelerinin yapılamaması,  yine Adli Yardım’dan yapılan görevlendirmelerde zaman zaman yaşanan ödeme sıkıntıları meslektaşlarımızı maddi anlamda zor durumda bırakmaktadır. Devamlı ifade ettiğimiz meslektaşların yeşil pasaport alabilmesi sağlanması ve silah ruhsatı alırken ve yenilemelerinde silah harçlarının kamu görevlileri oranına düşürülmesi ve bu konuda düzenleme yapılmasını istemekteyiz.
 
Bilindiği üzere Samsun Karadeniz’in en büyük Adliye Sarayına kavuşmuştur. Gönül isterdi ki; Adliye Sarayının, icra daireleri, icra mahkemeleri, seçim ve denetimli serbestliği, adli tıp, adli sicil gibi tüm birimleri içine alan bir kompleks olmasıdır. Ancak yeni binada sadece Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Komisyonu, Baro, Ceza ve Hukuk Mahkemelerinin yer alması bütünlüğü tamamen sağlayamaması bazı güçlükleri beraberinde getirmektedir.
 
Yeni adliye binasında Baromuza layık yerlerin tahsis edilmesinde ve belirlenmesinde önceki Cumhuriyet Başsavcımız ALİ YELDAN, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı EROL TOSUN, Adalet Komisyonu Başkanı HÜSAMETTİN OTÇU ve baroya ayrılan yerlerin tefrişinde desteğini esirgemeyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr.Av.METİN FEYZİOĞLU’na ve Yönetim Kurulu Üyelerine Baromuz adına sonsuz şükran ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
Çok değerli meslektaşlarım,
 
Avukatlık mesleği gibi onurlu ve kutsal bir mesleği ifa ettiğimizi asla hatırımızdan çıkarmamalıyız, Avukat olduğumuzu özel yaşantımızda dahil olmak üzere hissetmeli ve hissettirmeliyiz diyor, tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutluyor, saygılarımı sunuyorum.05.04.2014
 
Av.Necat ANIL
Samsun Barosu Başkanı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

26.12.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.