5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2013 | Okunma Sayısı: 2743

                                                                                              Samsun, 05 Nisan 2013

                        BASIN AÇIKLAMASI

                        Sevgili meslektaşlarım

                        Değerli basın mensupları

                        5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle hepinizi saygı ile selamlıyorum.

                        Geçen yıl 5 Nisan Avukatlar Günü sonrası yitirdiğimiz değerli meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, emeklilik ya da başka nedenlerle aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza da bundan sonraki yaşamlarında mutluluk, sağlık ve esenlikler diliyor, mesleğimize ve Türk Yargısına yapmış olduğu katkı ve hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

                        “Avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” Avukatlık, Kanunun 1.maddesinde böyle tanımlanmıştır. Kişiler adına mahkemeler önünde savunma yapmak sadece avukatlara verilmiş kutsal bir vazifedir. Öteden beri söylediğimiz üzere, verilen karar ne kadar güzel olursa olsun eğer içinde savunma yoksa o karar adil bir karar olamaz. Mesleğini icra eden meslektaşlarımız bizatihi meslek içinde gösterdikleri faaliyetler ile adaletin tecellisine büyük katkı vermektedirler.

                        Giderek koşulları ağırlaşan bu meslekte her türlü zorluğu göze alarak Avukatlık Kanunu ve Meslek Kurallarının çizdiği sınırlar içinde kalan, ülkede hukukun üstünlüğünü sağlamak ve korumak gibi kavramlara katkı yapan bu ulvi görevi yürüten tüm meslektaşlarımı savunmaya verdikleri bu katkıdan dolayı biz kez daha kutluyorum.

                        Yargıda savunma ve savunma hakkının ihlalinin telafisi imkansız zararlar doğuracağını unutmamalıyız. Yargı adına hiçbir şeyin halı altına süpürülmemesi gerektiğini geçmişte tarihe mal olmuş yargılamalar ile hukuk tecrübe edinmiştir. Ve herkesin, ama herkesin hukukun güvenliği ve güvencesi içinde yaşama hakkı bulunduğunun bilincinde olmalıyız. Hukukta rövanş yaratacak her türlü düzenleme ve uygulamanın, adalete ve yargıya duyulan güveni sarsacağından emin olabilirsiniz. 

                        İlimizde de bir ayağı gerçekleştirilen Anayasa tartışmalarının geçen süreç içinde henüz tamamlanamamış olması ve bu konuda yeterli ilerlemenin sağlanamamasını üzülerek görmekteyiz. Ancak yine de bu çalışmaların sürdürülmekte olması ümitlerimizi devam ettirmektedir.

                        Ana beklentimiz, devletin temel yapısını düzenleyen ve devletin temel ilkelerine ve niteliğine zarar verilmeden toplumsal bir metin ortaya çıkartılmasıdır. Bu metinde toplumsal kaygılara sebebiyet verilmemeli, siyaset üstü bir uzlaşma sağlanmalıdır. Büyük beklenti oluşturan bu süreçten güvensiz, kaygı ve rövanş doğmamalıdır. Bu açıdan toplumun her kesimine, siyasetçilere, hukukçulara, sivil toplum kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü ifade etmek isterim.

                        Anayasa çalışması sırasında sunduğumuz ve ayrıntılı şekilde izah ettiğimiz insan haklarına, sosyal adalete, eşitlik prensibine bağlı ve en önemlisi bireye dayalı bir anayasa en büyük arzumuzdur. Toplumun geniş katmanlarınca benimsenen evrensel ilkleri olan bir anayasa en büyük arzumuzdur. Bu düzenlemelerde avukatların yani savunmaya yargı bölümünde yer verilmesi ve yargının kurucu unsuru olduğunun ifade edilmesi en büyük arzumuzdur.

                        Yine yargının ve yargı bağımsızlığının, hakim ve savcı teminatının her geçen gün daha önemli hale geldiği görülmeli buna ilişkin en objektif, kriterleri açık düzenlemelerin yapılması en büyük arzumuzdur. Bu bakımdan çalışmaların neticelendirilmesi kısır tartışma ve çekişmelerden uzaklaşılması, aklıselim düşüncelerin öne çıkartılmasına toplum olarak ihtiyaç duyduğumuz önemli bir dönemden geçtiğimiz unutulmamalıdır.

                        Kısa bir süre içinde taşınacağımız Samsun Adliye Sarayının Samsun’a yakışır bir kompleks olduğuna inanıyoruz. 30-40 yıla hitap edecek bu kompleksin baro olarak da heyecanını taşımaktayız. Adliye Sarayı içinde avukatlara ve baroya yakışır alanların planlanarak tahsis edileceğine inancımız tamdır. Karadeniz Bölgesinin bu en büyük Adliyesinin yapımında emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.

                         Bu kapsamda pek çok meslektaşımızın bürolarını Adliye kompleksinin yakınına taşımaya başladığını, bu süreç içinde Kat Mülkiyeti Yasasına ilişkin Yargıtay kararı sebebiyle pek çok meslektaşımızın zorda kaldığını hepimiz biliyoruz. Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde Avukatlık Kanuna 43.maddesine yapılacak bir ilave ile “ Kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz”  hükmü kısa sürede tasarı haline getirilmiş ve yasalaşmayı beklemektedir. Tasarının bir an önce yasalaşması için Baro olarak Adalet Bakanlığı ve parlamenterler nezdinde de girişimlerimizi sürdürmekteyiz.

                           UYAP Sisteminin avukatlara katkısının giderek artmasından büyük memnuniyet duymaktayız. Son zamanlarda sorgulama sırasında alınan ücretlerin kaldırılması da bunu olumlu etkilemiştir. Kullanıma henüz açılmayan alanların açılması avukatların iş ve işlemelerini daha da hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır.  Bu açıdan Adalet Bakanlığı ile çalışmaları yürüten Türkiye Barolar Birliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

                        Avukatlara ve savunmaya saldırı gün geçmiyor ki olmasın. Kutsal savunma mesleğini yerine getiren avukatlara yapılan her türlü saldırıyı burada bir kez daha kınıyoruz. Çünkü avukatlar yargının tecellisi, adil yargılamanın sağlanması bakımından önemli görev yapan, davanın tarafı olmayan, davanın avukatı olan kamu görevi üstlenen kimselerdir. Avukatlık mesleği gibi meslek sahibi olan hakimler, savcılar, icra memurları ve doktorlara karşı yapılan saldırılara uygulanacak cezai müeyyideler arttırılması gerektiği gibi yargılamanın da seri usulde olması gerekmektedir. Bu konudaki yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını beklemekteyiz.

                         Yukarıda da belirttiğimiz gibi kişiler adına mahkemeler önünde savunma yapmak sadece avukatlara verilmiş kutsal bir vazifedir. Buradan hareketle;

                        -Dava açmak ve takip yapmak için avukat olma zorunluluğu getirilmeli,

                        -Ticari şirketlere kuruluş aşamasında ve faaliyetleri süresince avukat bulundurma zorunluluğu getirilmeli,

                        -MK, BK.,TTK., diğer yasalarda yapılacak değişikliklerle belirli bir miktar üzerindeki sözleşmelerde ve kambiyo senetlerinin düzenlenmesi aşamasında avukat bulundurma zorunluluğu getirilmelidir.

                        İcra İflas Yasasındaki yapılacak düzenlemelerle alacaklıların alacaklarını alabilmeleri hususunda, özellikle haciz işlemlerinde icra müdürlüklerinin etkinliği artırılmalı, bu konuda yeni düzenlemelere gidilmelidir.  

                        Her basın açıklamamızda dile getirdiğimiz yeşil pasaport alabilmeleri sağlanmalı, silah alırken silah harçlarının da kamu görevlileri oranına düşürülmesine ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır.

                        CMK’da yapılan ödemeler nispeten bir düzene girmiş ise de ödemelerin asgari ücret tarifesi düzeyine çıkarılması ve daha da önemlisi yolluk ücreti ödemelerinin mesafe dikkate alınarak standart hale getirilmesini talep etmekteyiz.

                        Asgari ücret tarifesinin dahi altında kalan ücretlerden KDV ve Stopaj alınması bu hizmetlerin verilmesini zorlaştırmaktadır. Son zamanlarda ödeme makbuzları düzenlendiği halde Bakanlıktan kaynaklanan gecikmelerin bir an önce giderilmesi için Cumhuriyet Başsavcımız aracılığıyla takipçisiyiz.

                        19 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde 1-5 Mayıs tarihleri arasında 14 baronun başkan ve yönetimleri ile birlikte spor yapan meslektaşlarımızı futbol turnuvası için Samsun’da misafir edeceğiz. Bölge içinde Barolar arası kaynaşma ve Samsunumuzun güzelliklerini paylaşma olanağı yakalayacağımız için duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim.

                        Yargı bağımsızlığının gerçek hukuk devleti, gerçek hukuk devleti de ancak eksiksiz demokrasi ile yaşama geçebilir. Meslek sorunları başta olmak üzere, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramlarına katkı veren tüm meslektaşlarımızı kutluyor, 5 Nisan Avukatlar Günün hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.05.04.2013

                                                                      

        Av.Necat ANIL

                                                                                                          Samsun Barosu Başkanı

 

19.09.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.