Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun 30 Aralık 2020 tarihli basın açıklamasıdır.
Ülkemizde kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir dönemde, son olarak 29.12.2020 tarihinde Dr.Aylin SÖZER,Selda TAŞ ve Vesile DÖNMEZ’İN erkekler tarafından katledilmesinin üzüntüsünü ve dehşetini yaşıyoruz.
Neredeyse her gün 1 kadının öldürüldüğü ülkemizde kadına şiddet ve kadın cinayetleri ülkemizin kanayan yarası ve toplumumuzun maalesef acı bir gerçeğidir.
Tüm şiddet hallerinde olduğu gibi kadına karşı cinayetin meşru sebebi ve açıklaması olamaz, olmamalıdır. Bu acı durumun son bulması için uzun vadede sonuç alabilmek için Devlet tarafından toplumun tüm kesimlerini harekete geçirecek bir eylem planı hazırlanmalı ve derhal uygulanmaya başlanmalıdır. Başta ana sınıfı olmak üzere tüm eğitim kurumlarında kadının sadece anne, kardeş, sevgili, eş olmadığı ve öncelikle bir birey olduğu tüm öğrencilere ve ailelerine öğretilmelidir.
İstatistiklere bakıldığında kadına şiddet hali bir anda ortaya çıkmamakta ve mutlaka yaşanan bir sürecin sonunda şiddet ve cinayet olayları yaşanmaktadır. Bu nedenle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine Dair Kanun hükümleri taviz verilmeden uygulanmalı, özellikle şiddete uğrayan kadınların korunmasının yanında şiddet uygulamaya meyilli ve şiddet uygulayan erkeklerin özgürlüğünü kısıtlamaya varacak tedbir ve önlemler tavizsiz uygulanmalıdır.
Son günlerde artan kadın cinayetleri bize bir kez daha göstermektedir ki 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi çok önemli yasal düzenlemelerdir. Daha önemli olan ise yasal düzenlemelerin aktif olarak uygulanmasıdır. Zira amaç suç gerçekleştikten sonra failin cezalandırılması değil suçun oluşmasını önlemek ve kadınları vahşetten korumaktır.
Samsun Barosu Kadın hakları Komisyonu olarak daha önce olduğu gibi bundan sonra da, yaşanan bu acı olayın ve davanın takipçisi olacağımızı, Kadının bir birey olarak haklarının savunucusu olacağımızı ve hukuki çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.30.12.2020
Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu