BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 12.10.2017 | Okunma Sayısı: 2393

                     “11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ “

          BASIN AÇIKLAMASI

 

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim,   "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edilmiş ve 2012 yılından itibaren de 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaktadır.

 

BM verilerine göre her beş dakikada bir, dünyada bir kız çocuğu şiddet sonucu hayatını kaybetmektedir. Her dört kız çocuğundan biri çocuk yaştayken evlendirilmektedir.  İnsan kaçakçılığı suçlarında kurbanların yüzde 71'ni kadınlar ve kız çocuklarından oluşmaktadır. Yine BM verilerine göre dünya genelinde, 130 milyon kız çocuğu okula gidememektedir. 

 Yapılan araştırmalar, her yıl küresel alanda 7 milyon 500 bin kız çocuğunun, yasadışı bir şekilde, zorla evlendirildiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Yine aynı araştırmalarda, bu evliliklerin en çok Orta ve Batı Afrika ülkelerinde gerçekleştiğini, her yıl ortalama 1 milyon 700 bin kız çocuğunun yasadışı biçimde zorla evlendirildiği gerçeğini değiştirmemektedir. Ne yazık ki bir başka acı gerçek de erken yaşta evlendirilen birçok kız çocuğunun şiddet ve istismara maruz kalmasıdır.

Erken yaştaki evliliklerin önüne geçmenin ilk adımı olarak , toplumun 4+4+4 olarak bildiği, eğitimi "kesintili" hale getiren ve kız çocuklarını daha da güçsüzleştirecek olan temel eğitim yasasının mutlaka değiştirilmeli, 12 yıllık kesintisiz eğitimin toplumun her kesimindeki kız çocukları tarafından ulaşılabilir olmalıdır. Kız çocuklarının okula gönderilmesi ailelerin tercihi olmamalıdır. Bu nedenle devlet çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında , daha ağır yaptırımlar uygulamalıdır. Okuldan uzaklaştırılan kız çocukları erken yaşta evliliğe maruz kalmaktadır. Evlenmeyen kız çocuklarının büyük bir bölümü  ise , ailelerine ekonomik katkı sağlamak adına çocuk işçi olarak , ağır işlerde çalışmaktadır.

 

            Çocuk Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu arası çocuk tanımlama farklılıklarının giderilmesinin ve evlilik yaşının koşulsuz bir şekilde yükseltilmesi gerekmektedir. Çocuk Koruma kanuna göre 18 yaşın altı çocuk olarak tanımlanırken, Türk Medeni kanunu olağan durumda 17 yaşında, olağanüstü durumda ise  16 yaşında  çocuğun evlendirilmesine izin vermektedir.  Yine Türk Ceza Kanunu, istimara uğrayan 16 yaşındaki küçücüğün,  rızası ve şikayet olmaması halinde fail hakkında ceza verilmesine izin vermemektedir.  

           

Sorunun çözümü için yasal düzenlemeler önemli olmakla birlikte, tek başına yeterli değildir. Yasal düzenlemeler neticesinde, çocuk istismarı için getirilen cezalar ne kadar artırılmış olsa da, çocuk istismarının önünde geçilememiştir.

 

            Öncelikli olarak , yaşadığımız toplumu iyileştirmemiz gerekmektedir. Bunun için bireyin eğitimi son derece önem arz etmektedir. Kız çocukları için, toplumsal, yönetimsel farkındalık ve duyarlılığın arttırılması konusunda medya ve sivil toplum örgütlerinin rolü önemlidir. Sivil toplum örgütlerinin  geniş çaplı çalışmaları ve medyanın gücü ile   toplumsal algı değiştirilmelidir.

 

Çocuklarımız ülkelerin geleceğidir.  Kız çocuklarının güçlü bireyler olarak yetiştirilmesi , fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir hayat sürdürülmesi , sağlıklı bir toplumu da beraberinde getirecektir.   Kız çocuklarımızın insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmaları için herkesin üzerine düşen görevi en etkili şekilde yerine getireceğini umut ediyoruz ve "11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü" nü kutluyorum.

 

                                                                               SAMSUN BAROSU

                                                                    ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
26.12.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.