SAMSUN BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 19.11.2013 | Okunma Sayısı: 3059

SAMSUN BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

BASIN BİLDİRİSİ

19 Kasım Uluslararası Çocuk Itismarini Önleme Gününü, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününü kutluyorum.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Tarafından 20 Kasım 1989 Tarihinde Kabul Edilen Çocuk hakları sözleşmesi, Çocuk haklarının kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi, 1982 Anayasamızın ilgili hükümleri , 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu, 2828 - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu gibi değişik kanunlar da çocuk hakları düzenlenmiştir.

Çocuk hakları, kanunen veya ahlakî olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde varolan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir.

Dünyada ve coğrafi bölgemizde yaşanan şiddet olayları nedeniyle birçok çocuk mağdur olmakta evsiz ve yurtsuz kalmaktadır. Ne yazık ki yakın gündemimize düşen bebek ve çocuklara karşı ebeveynlerinin ihmalleri nedeniyle çocukların hayatına mal olan olaylar hepimizi milletçe derinden üzmüştür. Bir daha aynı acıların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağına olan inancımız tamdır. Samsun Barosu olarak her yıl ve hatta her gün bir adım daha ileri giderek çocuk haklarının korunması ve hukuki yardımlardan yararlandırılmaları konusunda elimizden geleni yapmaktayız. T Samsun barosu olarak; Çocukların, İhmal veya istismara uğraması, Şiddete maruz kalması, suç işlemekte aracı olarak kullanılması,  Eğitime devam edip edememesi,  Anne / Baba ile görüşemeyen çocuklar, Çocuk ticaretine maruz kalan çocuklar, Fuhşa ve pornografiye maruz kalan çocuklar, Kötü koşullarda çalıştırılan çocuklar, Çalıştırılmaması gereken yaşta zorla çalıştırılan çocuklar, Dili, dini, ırkı, cinsiyeti sebebiyle ayrımcılığa maruz kalan çocuklar,  Nüfus kaydında sorun olan çocuklar,Herhangi bir sebeple okulunu değiştirmek zorunda kalan çocuklar, Devam eden bir davada avukata ihtiyacı olan çocuklar konusunda hakların bildirilmesi ve gerekli hukuki yardımın yapılması konusunda gereken yardımı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Çocukların;  suça sürüklenmediği, suçta kullanılmadığı, istismar edilmediği, kaliteli eğitimle yetiştirildiği, mutlu bir yaşam ortamında yaşaya bildiği, savaş ve silahların gölgesinde kaybolup gitmediği, haklarının tanınıp saygı gösterildiği güzel bir dünyada yaşaya bilmeleri, şairin dediği gibi;

 “Yaşamak gerekiyorsa eğer,
  Bir çocuk oyunu kadar renkli olsun.
  Dünyanın kardeşlik dallarında,
  Sevgi kelebekleri çocuklar doldursun. “

ümit ve temennisi ile öncelikle bölgemizdeki çocukların olmak üzere, ülkemizdeki çocukların ve tüm dünyadaki çocukların Dünya çocuklar gününü kutlarım.19.11.2013

Samsun Barosu

Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı

Av. Kaya GENEZ

 

 

 

19.09.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.